de VakantieConsument.nl

Bellen vanuit het buitenland

Bellen naar Nederland vanaf uw buitenlandse vakantiebestemming kan erg kostbaar zijn. Ook wanneer u belt met uw eigen mobiele telefoon. Zelfs als u uw reisgenoot die naast u staat op zijn mobiele telefoon met Nederlands abonnement belt, betaalt u buitenlands tarief. En ook als u gebeld wordt, zijn de kosten vanaf de Nederlandse grens voor u. Onderstaand enkele tips om de belkosten zo laag mogelijk te houden en zaken die u desgewenst voor aanvang van de reis kunt uitzoeken en uitvoeren.

Bellen vanuit buitenland
Wanneer u vanuit het buitenland naar telefoonnummers in Nederland belt, moet u het landnummer +31 toevoegen aan het begin van het telefoonnummer en de eerstvolgende 0 weglaten. Voor mobiele telefoonabonnementen geldt dat gebeld worden goedkoper is dan zelf bellen. Hotels berekenen doorgaans zeer hoge tarieven voor bellen vanaf de kamer. Een telefooncel is stukken goedkoper. Ook kunt u een 'collect call' aanvragen waarbij de ontvanger van het telefoontje zijn akkoord geeft om de kosten op zich te nemen.

Voicemail
Uw voicemail van uw mobiele telefoon aanlaten kan voor onverwacht hoge kosten zorgen. U betaalt immers voor de tijd die een beller nodig heeft om een boodschap in te spreken. Ook voor het afluisteren van voicemailberichten wordt het tarief van de buitenlandse provider in rekening gebracht. Mocht u toch uw voicemail aan hebben en willen afluisteren, dan hebt u over de grens vaak een wachtwoord nodig. Het is raadzaam deze code voor de vakantie in te stellen.

Prepaid bellen
Beltegoedkaarten voor Nederlandse prepaid telefoons zijn over het algemeen niet verkrijgbaar in andere landen. U kunt deze het best vooraf aanschaffen. Wanneer u diverse keren lokaal wilt bellen in uw vakantieland, bijvoorbeeld bij een rondreis of langdurig verblijf, kunt u ter plekke een prepaidkaart aanschaffen. Hiermee kunt u veelal voordeliger lokaal bellen.

SMS
Het ontvangen van SMS-berichten in het buitenland is gratis. Een sms versturen kost geld, maar is veelal goedkoper dan bellen.

Voorbereidingen
Bij aankomst in het land van bestemming zoekt uw mobiele telefoon zelf naar het netwerk met het sterkste signaal en stelt deze in als provider. Mogelijk zijn er goedkopere aanbieders, dit kunt u met behulp van internet vooraf bekijken. U kunt handmatig een andere provider instellen. Het is verstandig om het telefoonnummer van uw Nederlandse provider te noteren zodat u bij verlies of diefstal van uw telefoon tijdens de vakantie het nummer kan laten blokkeren. Niet alle telefoontoestellen zijn geschikt voor bellen in het buitenland. In sommige landen wordt er gebruik gemaakt van een ander type netwerk. U kunt dat vooraf via uw provider nakijken.