de VakantieConsument.nl

Betalen in het buitenland

In zestien landen geldt de euro als wettig betaalmiddel. Wenst u contant geld in een andere valuta, dan kunt u dat het best vooraf bestellen. Ook kunt u met een aantal betaalpassen en creditcards in het buitenland betalen en geld opnemen. Verder zijn travellercheques bij praktisch iedere bank ter wereld inwisselbaar voor geld.

De euro
Zestien lidstaten van de Europese Unie (EU) hebben de euro als wettig betaalmiddel. Het zijn België, Cyprus, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.

Valuta wisselen
Voor vertrek naar uw vakantiebestemming kunt u al contant geld in de juiste valuta bestellen via uw bank of een Grenswisselkantoor (GWK). De Grenswisselkantoren bevinden zich op de grotere NS stations en op Schiphol. Het is mogelijk dat uw bank of het GWK de valuta niet direct op voorraad hebben. Het is verstandig om ruim op tijd een aanvraag in te dienen. Dit kan veelal online. Wanneer u grote bedragen contant geld wilt meenemen, is het raadzaam vooraf informatie in te winnen over de in- en uitvoer van deviezen van uw vakantiebestemming en mogelijke maximale bedragen. Daarnaast kunt u in uw vakantieland valuta omwisselen. Het is belangrijk dat u de tijd neemt om het verkregen geld na te tellen en geen beschadigde biljetten te accepteren.

Pinnen met bank- en giropas
Met een Nederlandse bank- of giropas kunt u in het buitenland geld opnemen, als uw pas het Cirrus- of EC logo bevat.

Gebruik creditcard
Met een creditcard kunt u geld opnemen aan de balie bij banken in het buitenland en u kunt de creditcard gebruiken om geld op te nemen uit een geldautomaat. Aan het opnemen van geld via een geldautomaat zijn vaak wel extra kosten verbonden. Ook kunnen uw creditcardgegevens gebruikt worden als borg. Wanneer u verwacht veel uitgaven met uw creditcard te gaan betalen tijdens de vakantie, kunt u vooraf uw kredietlimiet verhogen. Veel creditcardmaatschappijen verzekeren automatisch de aankopen die u via uw creditcard heeft gedaan een bepaalde periode tegen diefstal en verlies. De meest gebruikte en geaccepteerde creditcards zijn MasterCard, Visa en American Express.

Travellercheques
Door de wereldwijde acceptatie van pinpassen en creditcards, hebben de travellercheques ingeleverd aan populariteit. Er zijn echter nog steeds plaatsen waar banken en geldautomaten schaars zijn en travellercheques meer dan welkom zijn. U kunt travellercheques kopen bij een groot aantal banken en bij het GWK. U kunt de cheques nagenoeg bij alle banken ter wereld verzilveren en er zijn veel hotels, restaurants en winkels die travellercheques accepteren. Travellercheques zijn 100% verzekerd tegen diefstal en verlies.

TIP: Maak voor aanvang van de reis een lijstje met alle nummers van bankpassen en creditcards en e-mail deze lijst naar uw eigen e-mailaccount. Zo kunt u in het buitenland deze lijst opvragen en uitprinten. Noteert u eveneens de telefoonnummers van de bank en creditcardmaatschappij voor blokkeren van de passen bij diefstal of verlies.