de VakantieConsument.nl

Diefstal of verlies paspoort

Wanneer uw reisdocumenten tijdens uw buitenlandse vakantie kwijt raken of gestolen worden, dan kan de ambassade of het consulaat aldaar u verder helpen. Na het afleggen van een schriftelijke verklaring kunt u er een nieuw paspoort of een tijdelijk reisdocument (noodpaspoort of laissez-passer) aanvragen. U bent niet verplicht om aangifte te doen bij de plaatselijke politie voor het aanvragen van een nieuw (tijdelijk) reisdocument. Het is echter wel aan te raden, voor het geval u eventuele geleden schade bij uw verzekering wilt claimen. Bij terugkomst in Nederland dient u wel aangifte van vermissing dan wel diefstal te doen bij de Nederlandse politie.

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u een overzicht van Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland. Ook kunt u er zoeken naar buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.

Nederlandse Ambassades en consulaten in het buitenland
Buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland

TIP: Maak voor aanvang van de reis een scan van uw paspoort en e-mail deze kopie naar uw eigen e-mailaccount. Zo kunt u in het buitenland deze kopie opvragen en uitprinten.