de VakantieConsument.nl

Paspoort, identiteitskaart en visum

Om naar het buitenland te kunnen reizen, is een geldig reisdocument nodig. In een aantal landen kan dat met een Nederlandse identiteitskaart, voor andere landen heeft u een paspoort nodig. Sommige landen stellen eisen aan de geldigheidsduur van het paspoort, waarbij het paspoort bij binnenkomst nog minimaal een aantal maanden geldig dient te zijn. Ook kan het nodig zijn een visum te overleggen en een inentingsbewijs. Het rijbewijs wordt buiten Nederland niet geaccepteerd als identiteitsbewijs.

Landen te betreden met Nederlandse identiteitskaart
Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord Ierland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland.

Landen te betreden met een paspoort
Voor alle overige landen die niet genoemd zijn bij 'landen te betreden met Nederlandse identiteitskaart' heeft u een paspoort nodig.

Reizen naar en binnen Schengenlanden
Volgens het Akkoord van Schengen is binnen een aantal Europese landen personencontrole aan de binnengrenzen opgeheven. U moet zich in deze landen wel kunnen identificeren middels een Nederlandse identiteitskaart of paspoort. Het betreft de volgende landen: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland en Zweden.

Visum
Voor een aantal landen is officiële toestemming nodig om het land binnen te reizen en er bepaalde tijd te verblijven, een zogeheten visum. Het visum wordt afgegeven door het land waar u op vakantie wilt. Voor sommige landen moet het visum voor aanvang van de reis aangevraagd worden, er zijn ook landen waar u een visum krijgt bij aankomst in het land. Een visum is geen vrijbrief, u zult te allen tijde gecontroleerd worden op de luchthaven of bij de grenspost. Naast het visum heeft u eveneens uw paspoort nodig. Voor reizen binnen de Europese Unie is geen visum nodig. Uw reisorganisatie en de ambassade of het consulaat van het land dat u wilt bezoeken kunnen u vertellen of een visum nodig is.

Kosten reisdocumenten
Er wordt jaarlijks een maximumtarief vastgesteld voor reisdocumenten. De gemeente, die de documenten uitgeeft, mag lagere tarieven hanteren.

Maximale tarieven 2012

 Tarief 2012
Nationaal paspoort, vluchtelingen, vreemdelingen en faciliteitenpaspoort€48,73
Nederlands identiteitskaart€40,05
Zakenpaspoort€48,73
Spoedtoeslag€45,90
Spoedtoeslag kindersticker€21,83
Bijschrijving€9,37
Kindersticker€21,86

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u een overzicht van Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland en buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.

Nederlandse Ambassades en consulaten in het buitenland
Buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland