de VakantieConsument.nl

Reisverzekering

Het afsluiten van een goede reisverzekering kan u een hoop zorgen schelen, zowel tijdens als na uw vakantie. Met een reisverzekering bent u verzekerd tegen schade die opgelopen wordt tijdens de reis en de vakantie. De reisverzekering is een aanvulling op verzekeringen die u reeds heeft afgesloten, zoals de zorgverzekering en de autoverzekering. Er bestaan verschillende soorten reisverzekeringen, de gezinssamenstelling, de frequentie van reizen en de vakantiesoort kunnen van invloed zijn op uw keuze.

Aflopende (kortlopende) reisverzekering
Een aflopende of kortlopende reisverzekering sluit u af voor de duur van één vakantie. De dekking loopt van aanvang van de reis tot de afgesloten einddatum.

Doorlopende reisverzekering
Een doorlopende reisverzekering sluit u af voor minimaal een heel jaar. U bent voor alle reizen gedurende dat jaar verzekerd. Een doorlopende reisverzekering is over het algemeen voordeliger dan een aflopende reisverzekering wanneer u meer dan 21 dagen per jaar op reis gaat.

Dekkingsgebied reisverzekering
Globaal worden de reisverzekeringen ingedeeld in twee dekkingsgebieden. U kunt kiezen voor een dekking in Europa of wereldwijd. Aflopende reisverzekeringen bieden ook wel eens de mogelijkheid om voor alleen Nederland te kiezen.

Dekking reisverzekering
Reisverzekeringen bestaan uit verschillende onderdelen, u kiest zelf wat u nodig acht. Naast de basisdekking kunt u kiezen uit aanvullende dekkingen. Zo kunt u zich bijvoorbeeld aanvullend verzekeren voor medische of geneeskundige kosten. Behandelkosten kunnen in het buitenland namelijk vele malen hoger liggen dan in Nederland. De basisdekking vergoed over het algemeen slechts volgens Nederlands tarief. Ook diefstal en verlies van bagage kunt u aanvullend laten meeverzekeren. Extra kosten die u noodgedwongen moet maken tijdens uw vakantie kunnen ook verzekerd worden. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan een gipsvlucht of extra verblijfkosten wegens ziekte. Een aantal verzekeraars heeft een apart verzekeringsonderdeel samengesteld voor beoefenaars van wintersport en andere bijzondere, risicovolle sporten zoals raften en bergbeklimmen. Deze sporten vallen dan niet onder de basisdekking en moeten apart afgesloten worden. Een ander extra onderdeel waarop u voor aanvulling kunt kiezen is voertuighulp. Hieronder vallen onder meer de kosten voor vervangend vervoer en arbeidsloon bij reparatie langs de weg. Tenslotte kunt u nog een aanvullende verzekering kiezen voor ongevallen en rechtsbijstand.

Verzekeringenvergelijk en alarmcentrale
De inhoud van de basisverzekering kan per verzekeraar sterk verschillen en daarmee de behoefte aan aanvulling eveneens. Het is raadzaam goed na te kijken wat de dekking is van uw standaard verzekeringen zodat u niet dubbel verzekerd bent, of juist onderverzekerd. Verzekeraars werken samen met een alarmcentrale, het is belangrijk dat u het telefoonnummer van de alarmcentrale bij de hand hebt tijdens uw vakantie. Zij helpen u op weg wanneer u bijvoorbeeld een dokter nodig hebt, onverwacht met spoed naar huis moet of pech met uw auto hebt.