de VakantieConsument.nl

Ziektes en verspreiding

Bacteriën en virussen die ziektes kunnen veroorzaken worden op verschillende manieren verspreid, onder andere door dieren, besmet voedsel en drank en van mens op mens. Onderstaand een opsomming van ziekten waar u een vaccinatie voor kunt halen of waar u pillen voor kunt slikken.

Ziekten verspreid door dieren
Malaria is een infectieziekte. De malariaparasieten komen het lichaam binnen via een muggenbeet. Malaria komt voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, in Zuid-Amerika (vooral in het Amazonegebied) en in Zuid-Oost Azië. Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten in het bloed. Besmetting met malariaparasieten vindt plaats door de beet van de malariamug die ’s avonds en ‘s nachts steekt. Tropische malaria is de gevaarlijkste variant van de ziekte die dodelijk kan aflopen.

Knokkelkoorts (Dengue) is een virus. Het virus wordt overgebracht door een steek van een besmette kleine zwart-witte tijgermug.

Japanse encefalitis is een bijzondere vorm van hersenvliesontsteking, veroorzaakt door een virus. Ook deze ziekte wordt overgedragen door muggen.

Hondsdolheid (rabiës) komt ook in West-Europa voor. Het is een virus dat overgedragen wordt door besmette honden, katten, apen en vleermuizen.

Seksueel overdraagbare ziekten
Hepatitis B is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Hepatitis B wordt overgedragen via seksueel contact, bloed en niet steriele medische ingrepen. Ook tatoeëren, piercen en scheren met gebruikte mesjes vormen een risico.

Ziekten via voedsel en drinkwater
Hepatitis A is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Hepatitis A wordt vooral overgedragen via besmette voeding en besmet water.
Buiktyfus wordt veroorzaakt door de Salmonellabacterie. De Salmonellabacterie kan worden overgedragen door onvoldoende gegaard vlees, kip, eieren en rauwe melk. Maar ook via voedsel dat gewassen wordt in besmet water en drinkwater dat niet gescheiden wordt van rioolwater.

Ziekten verspreid door mensen
De ziekten Difterie, Tetanus en Polio worden overgedragen van mens op mens door besmette ontlasting (polio), maar ook via stof of straatvuil (tetanus).