de VakantieConsument.nl

Zie ook Cyprus:

Cyprus

google maps
Alleen kaart Met Foto's Met Wikipedia

Waarom op vakantie naar Cyprus

Het eiland Cyprus, gelegen in de Middellandse Zee, heeft zowel op het gebied van natuur als cultuur veel te bieden tijdens een vakantie. Cyprus heeft een roerige geschiedenis en is een mengelmoes van vele culturen. Dit komt onder andere tot uiting in de diversiteit aan kloosters, tempels, moskeeën en kastelen die u tijdens uw vakantie aantreft. De vegetatie is gevarieerd en van de ruim 1800 soorten planten en bloemen groeien er circa 150 soorten alleen op Cyprus. De zandstranden van Cyprus zijn lang en mooi en de watertemperatuur is aangenaam. Het zicht onder water gaat tot wel 40 meter. Door de helderheid en het gebrek aan getijden is het een goede plek om tijdens de vakantie te leren duiken. Het zeewater rondom Cyprus bevat tevens één van de mooiste wrak duikplekken ter wereld.


°C

Het actuele weer in Cyprus op $datum

Het verwachte weer voor vandaag in Cyprus is met een maximum temperatuur van °C en een minimum temperatuur van °C. ()

Bekijk de 14 daagse weersverwachting en de klimaatgegevens van Cyprus

Voor wie is Cyprus als vakantiebestemming geschikt?

Een vliegvakantie naar Cyprus is geschikt voor stellen, senioren en families met kinderen. Natuurliefhebbers genieten wandelend of per fiets van de bijzondere flora die er te vinden is. Het Nationaal Park van Troodos behoort zelfs tot een groep van 13 'kritieke gebieden voor plantendiversiteit' in de Middellandse Zee. Ook cultuurzoekers reizen naar Cyprus voor een vakantie met bijzondere bezienswaardigheden. Van authentieke dorpen en middeleeuwse kastelen in het binnenland tot een antiek theater en eeuwenoude mozaïeken. Het is mogelijk een all inclusive vakantie naar het zonnige eiland te boeken. De witte zandstranden en het warme, heldere zeewater zorgen voor prettige zon- en strandvakanties. Ook voor (leren) duiken is Cyprus uitermate geschikt. Het eiland heeft vier golfbanen.

Stranden en Zee Cyprus

Cyprus heeft meer dan vijftig stranden met een blauwe vlag (een internationaal teken van goede kwaliteit strand en zeewater. Vooral de oostkust staat bekend om de witte zandstranden en felblauw water. De zuidkust is een stuk ruiger en aan de westkust treft u kleine strandjes tussen inhammen waar het erg rustig kan zijn. Het strand van Faros beschikt over strandwachten in het hoogseizoen, watersportvoorzieningen, strandstoelen en parasols. Het strand van Agia Thekla is bedekt met goudkleurig zand en de golfslag is gering. Ook hier treft u tal van faciliteiten zoals douches, toiletten en strandmeesters. Coral Bay is geliefd bij gezinnen, mede dankzij het ondiepe water. Aan het einde van het Kourion strand bevindt zich een 2e eeuws amfitheater. In de Pissouri baai in het zuiden van Cyprus kunt u wandelen over de kliffen en zonnen op de lange stranden. Cyprus heeft vijftien duiklocaties, waaronder Devils Head in het noordwesten. Op circa elf meter diepte liggen hier grotten en tunnels en tjdens het broedseizoen zijn er groene schildpadden te zien. Bij Agioi Anargyroi worden er ook nachtduiken georganiseerd. Bij Three Stars Wreck ligt op zeven meter diepte een wrak van een schip dat in 1972 vastliep.

LAATSTE NIEUWS: Hitterecord op Cyprus, 01-08-2010

Afgelopen weekend werd in de hoofdstad Nicosia een recordtemperatuur van 46 graden behaald. Dit is de hoogste temperatuur sinds het begin van de metingen. Veroorzaker van de hitte is een hete wind uit de Sahara die ook de komende dagen zal aanhouden.


Meer vakantienieuws Cyprus

Wat is er te doen?

Vrijwel alle grote steden op Cyprus hebben een archeologisch museum waar regionale vondsten tot de collectie behoren. Het archeologisch museum in de hoofdstad Lefkosia is de belangrijkste. Het plaatsje Paphos is uitgeroepen tot werelderfgoed en heeft onder meer een Byzantijns museum, een etnografisch museum, een kasteel en het huis van Dionysos met mozaïeken. Ook de archeologische vindplaats Choirokoitia siert de wereldergoedlijst. Deze oude nederzetting dateert uit 7000 voor Chr. Naast de opgravingen is een reconstructie van de nederzetting gebouwd met traditionele materialen. Bij Limasol ligt een mooi Grieks-Romeins theater en bij Pafos liggen de Koningsgraven. Deze grafkamers uit de 3e eeuw voor Chr. zijn in de rotsen uitgehakt, sommige inclusief zuilenrij en mozaïekvloeren. Natuurliefhebbers kunnen wandelen in de vele nationale parken die Cyprus rijk is. Nationaal Park Athalassa heeft zelfs een speciaal aangelegde fietsroute van 16 km door de natuur.

Wat kost een vakantie naar Cyprus?

Soort vakantie VanafBetreft Vergelijk
Duikvakantie 17  prijs p.nacht Geen vervoer Vergelijk de 8 aanbieders
Rondreis 249  prijs p.pers. Vliegtuig, 8 dagen Bekijk de aanbieder
Zonvakantie 179  prijs p.pers. Vliegtuig, 8 dagen Vergelijk de 7 aanbieders

Ligging en landschap

Cyprus is het op drie na grootste eiland in de Middellandse Zee. De oppervlakte van het eiland bedraagt 0,27 keer Nederland. Het ligt 380 km ten oosten van Rhodos, 70 km ten zuiden van Turkije en 100 km westwaarts ligt Syrië. De republiek bestaat uit twee delen: het Grieks- Cypriotische gedeelte (Zuid- Cyprus) en het Turks- Cypriotische deel (Noord- Cyprus). De natuur van Cyprus is uitbundig en bijzonder. In het Troodos gebergte zijn meer dan honderd soorten inheemse planten en bloemen te vinden. Verder vindt u er twee nationale parken en een natuurreservaat. Ook herbergt Cyprus een zoutmeer dat alleen in het voorjaar een meer vormt.

Bevolking, religie en taal

Op het eiland Cyprus wonen ongeveer 800.000 mensen. Zo'n 78% van de bevolking is Grieks-orthodox en ca. 18% is moslim. Geografisch gezien is men in het zuiden van Cyprus voornamelijk Grieks-orthodox en in het noorden islamitisch. Zelfs voor mensen die bekend zijn met het Grieks, kan het gesproken dialect van het Nieuwgrieks lastig verstaanbaar zijn. De meeste Griekse Cyprioten spreken echter goed Engels. De Turkse Cyprioten spreken Turks.

Hulptip
Linksboven in de kaart kunt u met de pijltjes de kaart verschuiven en met '+' en '-' in- en uitzoomen. Rechtsbovenin kunt de soort kaart kiezen en hiernaast kunt u kiezen of u ook foto's of Wikipedia-informatie op de kaart wilt zien.